Bereiding:
# doe melk, water, gist en suiker in een kom
# roer goed en laat 10-12 min. staan , dan ga je zien dat de gist oplost en wat gaat bubbelen
# doe de gistmengsel, boter, bloem en de ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg met de hand ( ik heb geen extra bloem meer bijgevoegd )
# heb zo’ n 20 gr extra bloem op een werkvlak bestrooi en heb het deeg nog eventjes kort gekneden en heb de deeg in een ingevette kom geplaatst( 1 eetlepel zonnebloemolie )
# dek de kom af met eerst plasticfolie en dan een handdoek en laat 1 uur tot 1u30 zeker rijzen tot het in volume verdubbeld ( de plaatst zou liefst warm moeten zijn om het goed te laten rijzen)
# daarna heb ik terug ongeveer 20 gram bloem bestuift op mijn werkvlak en heb de deeg uitgerold tot 1 cm dikte
# heb een uitsteker van van ongeveer 6 cm en een kleine van ongeveer 1,5 cm gebruikt om er donut vorm van te maken. Heb er ongeveer 20 stuks van gemaakt
# leg de donuts deeg allemaal op met bakpapier beklede bakpapier
# dek af met een proper handdoek en laat 1 uur terug rijzen ( liefst op een warm plaats )
# verhit de olie op 170 graden graden# bak de donuts tot ze gaar en goudbruin zijn. Draai ze halverwege om. Gaat heel vlug 1-2 minuten.
# als de donuts afgekoeld zijn heb ik een glazuur gemaakt. Je kan het op verschillende manieren doen
# 150 gram poedersuiker met 3-4 eetlepels lauw water mengen tot een mooi dik glazuur
# dip de donuts in het glazuur , leg op een vel bakpapier en voeg er onmiddellijk wat muisjes, chocolade , sprinkels... erop
# smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties