Basilicum olie en Pesto

Gepubliceerd op 6 augustus 2023 om 17:58

Goedemorgen iedereen!

1) Pesto :
Ingrediënten :
# 65 gr pijnboompitten
# 2 teentjes look
# 65 gr verse basilicum
# 175 ml olijfolie
# een klein citroen geperst
# zout en peper
# 70 gr Parmezaanse kaas

2) Basilicum olie :
# Bereiding :
# neem 1 liter olijfolie
# gebruik 200 gram basilicum blaadjes
# dus ik gebruik 50 gr blaadjes per 250 ml olijfolie

Pesto:
Bereiding :
# rooster eerst de pijnboompitten in een pan zonder olie of boter
# laat dit wat afkoelen
# doe nu de kaas, de gepelde look, de pijnboompitten en de verse basilicum ( blaadjes en takjes) in de hakmolen
# voeg nu de olijfolie erbij en laat voort mixen
# voeg de geperste citroen toe
# op het einde geeft smaak met wat peper en zout bij te voegen
# smakelijk!

Tip:
# gebruik dit in pasta’s met eventueel gedroogde tomaten, maar ook in bladerdeeg stengels.
# vers gemaakte pesto is tot 1 week houdbaar in de koelkast , maar zeker afgedekt met een deksel
# pesto kun je ook invriezen als je er teveel hebt gemaakt . De pesto gewoon in ijsblok vorm gieten kan zeker ook , zodat je nadien gemakkelijk een bordje pesto kunt maken. Het kan wel mogelijk zijn dat de pesto minder is van structuur en minder in smaak door het te in te vriezen en ontdooien .
# ik heb het in een weckpot bewaard voor de vriezer( maar dan maak ik pesto zonder de Parmezaanse kaas) . Die voeg ik er nadien bij bij het klaarmaken( glazen bokaal moet zeker goed gesteriliseerd zijn

 

Basilicum olie:
Bereiding:
# ik heb de basilicum blaadjes ongeveer 30 seconden laten blancheren in kokend water
# daarna in een vergiet uitgieten en koud water overgieten ( ik doe dit zodat de olie een mooi heldere groene kleur houd)
# basilicum blaadjes goed wringen , heb de basilicum blaadjes in papier laten drogen ( paar keer gedaan tot het goed droog is )
# zelfs heb ik het ook eventjes in een sla centrifuge(zwierder) gezet om het zoveel mogelijk droog te houden
# doe nu de olie , basilicum , zout en peper in de blender en laat goed draaien
# de olie is klaar
# deze gieten we in gesteriliseerde flessen
# smakelijk !
# ik gebruik dit bij de barbecue, spaghetti , broodjes , soep ,...

Tips:
# indien de basilicum schoon en droog is bij het bereiden kun je de olijfolie heel lang bewaren in schone glazen flessen
# als de basilicum te nat is gebleven of niet schoon was, kan het na enkele weken niet meer goed zijn
# dit zie je gauw omdat het dan zal schimmelen# gebruik de olie dan niet meer als het schimmelt # ik durf zelfs wat olijfolie bij te voegen als het flesje bijna leeg is
# ik bewaar het in de kast in de keuken

Tip: na een dagje of twee zakt de olijfolie wat naar beneden toe en dan vul ik dit terug met wat olijfolie dat het tot boven gevuld is. Zeker als ik deze wil bewaren voor enkele maanden

 

#moestuin #groen #plants #plantsofinstagram #jardin #defne #zeytinyağı #lovemygarden


#pesto #pestopasta #basilicum #basilicumplantje #basilicumpesto #italiaans

#basilicum #oliveoil #basilicumolie #tuin #garden #gardenlife #gardening #barbecue #pizza

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.