Sarma met pistache

Gepubliceerd op 23 maart 2024 om 14:47

Met de druiven blaadjes die ik heb kunnen bewaren verleden jaar wat sarma klaargemaakt :

Ingrediënten:
# 400 gram rijst
# 2 ajuinen
# 75 gram tomatenpuree ( kan ook paprika puree noemt bijzonder biber salçası)
# 100 gr verse Tomatensaus ( of in een blik dat je in de winkel koopt)
# 200 ml olijfolie# halve bot verse peterselie( was ongeveer 25 gr als ik het had gesneden) # 1 ,5 eetlepel granaatappel siroop
# 1theelepel zout , 1 theelepel peper ( ik voeg niet teveel omdat er in mijn Tomatensaus al zout is ingewerkt )
# enkele blaadjes munt/ je mag de munt ( 20 tal) vervangen door dille
# 1 citroen gesneden in schijfjes / of kan ook enkele citruszout zetten gebruik als ik de sarma gaat bakken

# 100 gr ongezouten pistache nootjes

 

Bereiding:
# heb de druivenblaadjes die ik had geconserveerd 3-5 seconden in kokend water ( 1 eetlepel zout) gedompeld, daarna in koud water dompelen de sarma blaadjes en daarna laten afdruppelen in een zeef.
# giet kokend water op het rijst en laat 20 minuten zeker weken , daarna spoelen en laten afdruppelen
# voeg nu het rijst in een kom , 2 ajuinen heel fijn gesnipperd , zout, peper, tomatenpuree , granaatappel siroop , muntblaadjes heel fijn gesneden , peterselie heel fijn gesnipperd , ongezouten pistache noten en olijfolie voegen en heel goed mengen.
# je kan altijd wat sambal of eventueel pikante kruiden toevoegen die dat het graag pikant heeft
# leg een druivenblad met de onderkant ( ruwe kant naar boven )
# leg wat mengsel op het druivenblad met de onderkant van het blad naar boven en vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol de rest van het blad op ( strak )
# opletten ook niet teveel rijst plaatsen want tijdens het bakken zwelt de rijst op
# vooraleer je begin kun je een stuk vlees of kip plaatsen onderaan
# leg de rolletjes strak langs elkaar in de pan
# zet daarop een schijfjes gesneden citroenen
# heb deze voorzichtig gevuld met warm water en een vleesbouillon gemengd ( als je geen stukje vlees zou onder hebt geplaatst )tot de rolletjes juist onder water staan
# daarna plaats je een bord op de sarma om te voorkomen dat de rolletjes opengaan tijdens het koken
# breng de pan aan de kook en laat de rolletjes op een heel zacht vuurtje koken ( hier bij mij stond het op 3-4 zelfs soms op nr 2 op het einde) met een deksel toe
# de sarma is gaar op het moment dat het water verdampt is en dat de druivenblad zacht is. Altijd beter om eentje te proeven want als de rijst nog niet goed gebakken voeg dan heel weinig warm water bij .
# duurt een uurtje of twee op een heel laag vuurtje
# smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.