Lekkere verse broodjes 😋

Gepubliceerd op 17 februari 2021 om 15:23

Lekkere verse broodjes Je kan deze deeg s’avonds klaarmaken en in de koelkast bewaren en de dag daarop gereedmaken . Ik heb een deel gisteren gedaan , vandaag ga ik er nog enkele maken . Zal later bijvoegen hoeveel broodjes ik heb kunnen maken voor deze recept. Heb er in totaal 10 broodjes gedaan van elk broodje woog 160 gram hier bij mij. De laatste deel heb ik dus vandaag gedaan en was helemaal geslaagd. Dus kun je het zeker een dag op voorhand al klaarmaken de deeg en bewaren in de koelkast met een plastiekfolie erop.

Ingrediënten :
# 500 ml lauw water
# 125 ml lauw melk
# 15 gram zout
# 21 gram verse gist
# ongeveer 1 kg bloem
# 1 eetlepel olijfolie voor in de pot te smeren

Bereiding

# zet in de kom lauw water, verse gist en lauw melk
# roer dit mengsel goed en laat enkele minuten
# voeg er de zout toe
# voeg er dan beetje bij beetje de bloem bij( is belangrijk )
# en kneed al rustig met de hand
# kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt
# met een keukenmachine gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 10-15 minuten lang kneden
# heb aan de rand van mijn pot 1 eetlepel olijfolie gesmeerd
# kneed het deeg in een bolletje en leg het in de pot
# sluit de pot af met plastiekfolie , en leg hierboven op een keukenhanddoek
# en laat het deeg nu zeker 1 uur rijzen
# vorm balletjes ( ik had ze gemeten en wogen ongeveer 160 gr elk
# rol de bolletjes ( zie video) dus eerst heel lichtjes wat bloem plaatsen op het werkvlak
# druk de bolletjes even plat met de vingertoppen
# kneed het deeg naar binnen toe ( zie video )
# maak wrijvende beweging met twee handen en maak er mooie bolletjes van ( zie video )
# plaats er een propere keukenhanddoek op de bolletjes en laat 5 minuten rijzen
# druk nu met je vingertoppen de deeg plat , probeer het langwerpig te doen
# rol ze strak op ( zie video)
# leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden op met bakpapier beklede bakplaat ( heb 5 broodjes geplaatst )
# leg hier een omgekeerde bakplaat op en laat 20 minuten rijzen
# snij met een scherpe mes diep in het midden van het broodje
# verwarm de oven op 250 graden
# heb in een stenen potje wat water gezet en helemaal onder de oven geplaatst
# heb de eerste 20 minuten de broodjes gebakken op 250 graden maar heb er een omgekeerde bakplaat opgezet ( het zou een krokant effect geven daardoor )
# en dan heb ik ze nog 10 minuten zonder de bovenste bakplaat laten bakken op 250 graden #

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.