Bereiding
# zet in de kom lauw water, verse gist en lauw melk
# roer dit mengsel goed en laat enkele minuten
# voeg er de zout toe
# voeg er dan beetje bij beetje de bloem bij( is belangrijk )
# en kneed al rustig met de hand
# kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt
# met een keukenmachine gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 10-15 minuten lang kneden
# heb aan de rand van mijn pot 1 eetlepel olijfolie gesmeerd
# kneed het deeg in een bolletje en leg het in de pot
# sluit de pot af met plastiekfolie , en leg hierboven op een keukenhanddoek
# en laat het deeg nu zeker 1 uur rijzen
# vorm balletjes ( ik had ze gemeten en wogen ongeveer 160 gr elk
# rol de bolletjes ( zie video) dus eerst heel lichtjes wat bloem plaatsen op het werkvlak
# druk de bolletjes even plat met de vingertoppen
# kneed het deeg naar binnen toe ( zie video )
# maak wrijvende beweging met twee handen en maak er mooie bolletjes van ( zie video )
# plaats er een propere keukenhanddoek op de bolletjes en laat 5 minuten rijzen
# druk nu met je vingertoppen de deeg plat , probeer het langwerpig te doen
# rol ze strak op ( zie video)
# leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden op met bakpapier beklede bakplaat ( heb 5 broodjes geplaatst )
# leg hier een omgekeerde bakplaat op en laat 20 minuten rijzen
# snij met een scherpe mes diep in het midden van het broodje
# verwarm de oven op 250 graden
# heb in een stenen potje wat water gezet en helemaal onder de oven geplaatst
# heb de eerste 20 minuten de broodjes gebakken op 250 graden maar heb er een omgekeerde bakplaat opgezet ( het zou een krokant effect geven daardoor )
# en dan heb ik ze nog 10 minuten zonder de bovenste bakplaat laten bakken op 250 graden #
Reactie plaatsen
Reacties