Appelazijn

Gepubliceerd op 3 december 2023 om 16:33

Zelf appelazijn maken!

Enkele maanden geleden had ik nog appelen en waagde me voor de eerste keer appelazijn te maken wel met wat uitleg te vragen van @gielselochting

# als eerste hou je appelschillen en klokhuizen bij
# voor een liter appelazijn heb je zeker 20 tal appeltjes nodig. ( hangt af hoe groot de appelen zijn )
# Dus beter doen wanneer je veel appelen in de tuin hebt.
# kies voor een voldoende grote bokaal ( ik heb een glazen pot gebruikt )
# zorg eerst en vooral dat de pot proper is en liefst gesteriliseerd
# plaats 3/4 appelschillen ( snij ze in grove stukken ) vult helemaal water om zeker boven de appelen zodat ze niet schimmelen
# los 2 eetlepels rietsuiker toe in het water
# om ervoor te zorgen dat de appelen niet naar boven drijven en gaan schimmelen plaats iets zoals fermententie gewicht …
# na het water vullen ofwel plaats je een neteldoek . Ik had thuis geen maar heb het met een proper korte nylonkous gedaan . Dus dek de bokaal met een nylonkous en bevestigd met een elastiek om ervoor te zorgen dat er lucht bij de azijn kan komen. Deksel niet afsluiten
# ik heb dit gedaan in de kamer waar het niet zo warm is en ook niet te veel licht.
# heb de eerste weken af en toe geroerd met een houten lepel en zien dat het water steeds boven de appelen staan # af en toe voegde ik wat flessen water toe
!!!Waar je op moet letten :
# in het begin de eerste 3-4 weken geregeld roeren met een houten lepel zodat er voldoende lucht in je azijn basis krijgt.
# zeker de omhoog drijvende appelen terug onder water duwen ( opletten dat er geen schimmel is)
# ik heb zeker 2 maanden gewacht voor de appelazijn klaar was
# en als je vindt dat het klaar is heb ik de azijnmoeder bijgevoegd 1 eetlepel
# Dus de eerste keer dat je zelf azijn maakt ontstaat er op het einde van de proces een “moederazijn” Is een dikke, geleiachtige kwab, daarvan kun je een deel hiervan gebruiken om volgend jaar terug nieuwe azijn te maken
# na enkele dagen heb ik de appelresten gezeefd
# zeef de stukjes appelen eruit en doe de azijn terug in de pot
# plaats de bokaal terug op een donkere plek en roer het af en toe
# wanneer de azijn de gewenste zuurheid heeft is het klaar om te gebruiken.
# succes !

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.