Bazlama

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 19:35

Bazlama:( Turkse platte pita brood)
Ingrediënten :
# 915 gr tarwe bloem
# 250 gr lauwe melk
# 250 gr lauw water
# 15 gr zout
# 12 gr droge gist
# 8 gr suiker
# 4 eetlepels olijfolie

# klontje boter met 1 geperste knoflook om op het brood te smeren wanneer het nog warm is

Bereiding:
# voeg de gist met lauw water en suiker
# roer dit tot het opgelost is
# voeg daarna de “ lauwe” melk toe
# voeg ook de olijfolie toe
# voeg dan beetje bij beetje de bloem toe en tenslotte ook het zout toe
# kneed de ingrediënten samen tot 10-15 min tot een mooi zacht deeg met de hand of met de keukenmachine
# als het deeg goed geknede is voeg in een kom 1 eetlepel olijfolie
# plaats de bol deeg in de kom en dek af met folie ( ik plaats daarop nog een proper theedoek erop)
# laat de deeg 1 /2 uur rijzen in de kom op kamertemperatuur
# haal de bol nadien uit de kom en snijdt ze in gelijke stukken.
# Ze wogen per bol 100 gr ongeveer en had ongeveer 15 stuks
# sluit de bolletjes met een proper doek ondertussen je de lapjes gaat maken. Laat nu 20 min. rijzen op een bakpapier
# plaats nu wat bloem onder je werkblad
# rol met een deegroller de bollen ongeveer 14-15 cm lang ( kleine cirkels)
# plaats er telkens een proper doek erop en laat de broodjes 20 minuten rijzen
# zet een koekenpan op het vuur
# hier gaat de nummers tot 9
# ik heb het op nr 6 geplaatst ( op een middelmatig vuurtje)
# de pan moet heel goed opgewarmd vooraleer je de deeglap plaats in de pan , na enkele seconden( 15 tal seconden) al eens draaien met een spatola voorzichtig
# dan terug na een 15 tal seconden eens terugdraaien
# daarna zou je zien dat de deeg stilletjes wat omhoog begint te komen
# controleer af en toe de achterkant
# als deze goudbruin is draai je nog éénmaal de bazlama om( bak de Bazlama niet te lang anders wordt de Bazlama te droog)
# leg de bazlama op een proper theedoek
# besmeer de bovenkant met wat boerenboter als het brood nog warm is
# leg er een ander theedoek eroverheen pas als het afgekoeld is
# bak zo al de bazlama’s gaar
# smakelijk!

tips
# zorg ervoor dat, wanneer je de deeglap uitrolt je voldoende bloem strooit op je werkblad

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.